Livonsaaren Kyläkurssit 2018 julkaisi videon -Lue myös kooste kesän kursseista!

Video Youtubessa

Youtube-kanavallamme ”Kyläkurssit”!

Kyläkurssit 2018

Varsin Hyvän tukema Leader-koulutushanke, jonka viikonloppukurssit tarjosivat elämyksellisen ja käytännöllisen mahdollisuuden opetella ekologisesti kestäviä taitoja, joissa yhdistyvät nykypäivän osaaminen ja perinteiset kädentaidot, sekä luonnonmateriaalien monipuolinen hallinta.

Jokainen seitsemästä kurssitapahtumasta käsitteli omaa teemaansa. Niitä olivat:

Hamppubetonirakentaminen (Joni Berg, AMK, Hyötyhamppuprojekti)

Hamppubetoni on kestävä ja ekologinen rakennusmateriaali. Perehdyimme hamppubetonimassan valmistukseen ja seinärakenteiden tekoon, valmistimme pienrakennuksen (huussirungon), hamppu-kalkkikomposiittitiiliä ja -elementtejä.

Luonnon kotiapteekki (Henriette Kress, tietokirjailija, villiyrtti- ja fytoterapiakouluttaja)

Opittiin, kuinka perustaa kotipateekki täydentävän lääketieteen ja fytoterapian avulla. Tehtiin villiyrttien tunnistusretki maastoon. Valmistettiin tinktuuroita, salvoja, ja voiteita ja perehdyttiin niiden käyttöön. Kurssi oli nopeasti täynnä, läheskään kaikki halukkaat ilmoittautujat eivät mahtuneet mukaan.

Roadkill- ja pienpetokurssi (Hanna Nore, perinnenahkuri ja Toni Beckman, muinaistekniikka-artesaani, raatokokki)

Kurssin aiheena oli autojen alle jääneiden pienpetojen ravinto- sekä muu raaka-ainehyödynnys. Raadot ovat tieliikenteen sivutuotteita, joiden hyödynnyksessä tarvitaan samoja taitoja kuin riistan käsittelyssä. Kurssin ajasta valtaosa käytettiin turkisten valmistukseen perinteisen rasvaparkin avulla. Asiantunteva ja innostava opettaja Hanna keräsi paljon kiitosta. Kotiinviemisiksi tehtiin myös kenkärasvaa.

Ruokahyönteiskasvatus kotitarvetuotantoa varten (Jaakko Korpela, ruokahyönteistutkija ja Toni Beckman, ruokahyönteiskasvattaja)

Kurssi elintarvikkeeksi soveltuvien ruokahyönteisten pienimuotoisesta kasvatuksesta. Ruokahyönteisten kotitarvetuotanto on helppo ja terveellinen tapa täydentää omavaraista ruoantuotantoa. Saatiin pohjatiedot jauhomatojen ruokahyönteiskasvatuksesta, olosuhdevaateista sekä mahdollisista ongelmista, kokattiin ruokia ja herkkuja hyönteisistä. Kurssilaiset valmistivat itselleen pienet kasvattamot.

Sienten sisä- ja ulkokasvatus maatilojen sivuelinkeinona (Jouni Issakainen, Turun yliopiston biologianlaitos, Turun sieniseuran puheenjohtaja)

Sieniviljely laajentaa kotipuutarhan hyötyastetta sekä tarjoaa mahdollisuuksia niin kotitalouksille kuin elintarviketuotantoonkin. Kurssilla käytiin läpi sienten kasvatus osana hyötypuutarhaa, sienten sisäviljely sekä luonnonvaraisten sienten tunnistus maastoon tehdyllä sieniretkellä. Viljelyn osalta tutuksi tulivat sienten kasvupaikkavaatimukset, ymppäys ja jakaminen, ravinto- ja lääkelajit. Valmistettiin kolme erilaista kasvatusalustaa, joista osallistujille jäivät omat alkuymppäykset haluamiinsa jatkokasvatuksiin. Saariston Savotallekin perustettiin kurssilla oma sieniviljelmä, ”Ali-Manala”.

Siiderin valmistus kotioloissa (Juha Ujula, puutarhuri, permakulttuurikouluttaja)

Omena on monipuolinen ja perinteinen osa hyötypuutarhaa. Kurssilla tutustuttiin omenan kasvatukseen, hoitoon ja sadon hyödyntämiseen. Tutustuttiin puristuslaitteistoon ja puristettiin omenamehua, valmistettiin siideriä sekä jatkojalostettiin osa omenaviinietikaksi.

Villakurssi (Tuula Hukkanen, ELL, tekstiilikäsityönopettaja Raseko)

Villan jatkojalostus. Kurssilla mukana keritseminen, puhdistus, karstaaminen ja kehräys, kudonta sekä huovutus. Lopputuotteina lautanauha, palttinat, huovutetut pohjalliset, neulakinnastekniikalla tehdyt lapaset. Tutustuttiin myös saamelaisten pystykangaspuiden käyttöön sekä vuohen alusvillan, alpakan, koiran ja kissan karvojen hyödyntämiseen.

Kiitos kurssien osallistujille, opettajille, talkoolaisille, työntekijöille -kaikille jotka teitte Kyläkurssit 2018!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *