Ruoantuotanto on elämämme perusteista ensimmäinen

Nykyaikainen ruoantuotanto, tukijärjestelmien kannattelema tehoviljely, on suuripäästöistä ja energiaintensiivistä maataloutta, jonka suuret tuotantomäärät perustuvat mm. raskaaseen kemikaalien (kuten tuontilannoitteiden ja torjunta-aineiden) ja koneistuksen käyttöön. Se ei luo kestävää ruokaturvaa -tarvitaan paikallisiin oloihin sopeutuneet, omaa siementä tuottavat monipuoliset viljelykasvivalikoimat ja kokonaisvaltainen ymmärrys yhteisen maailmamme tilaan vaikuttavasta maankäytöstä, kuten ilmaston lämpenemistä hidastavien viljelytekniikoiden taitaminen ja paikallisen viljelykierron toteuttaminen mahdollisimman vähällä fossiilienergian käytöllä.

Livonsaarella syödään paljon paikallista ruokaa -se on konkreettinen tuki lähiseudun viljelylle ja tuotteille. Saaren sijainti suotuisalla 1A-vyöhykkeellä (johon kuuluu rannikkokaistaleen lisäksi Ahvenanmaa) antaa myös kasvukauden jatkua pitkään. Avomaalta saadaankin satoa tavanomaisempien peltoviljelykasvien lisäksi mm. tomaatista, munakoisosta, meloneista ja soijapavuista.

Vuonna 2012 perustettu Livonsaaren Osuuspuutarha tuottaa ja toimittaa jäsenilleen luonnonmukaisesti tuotettuja kasviksia. Osuuspuutarha viljelee kasviksia Livonsaaren yhteisökylän pelloilla ja kasvihuoneessa. Osuuspuutarha on yhteisöviljelyperiaatteella toimiva osuuskunta (CSA), jossa yhteisön muodostavat viljelijät ja kuluttajat. Tätä kutsutaan myös kumppanuusmaatalousmalliksi -osuuskunta tuottaa vihanneksia jäsenistölleen ilman välikäsiä (tuotettua ruokaa ei myydä tukulle ja sieltä eteenpäin kauppaan, vaan suoraan pellolta kuluttajille). Tänä vuonna Osuuspuutarhan viljely toteutetaan kollektiivin voimin, ilman palkattua puutarhuria ja puutarhatyöntekijöitä.

Siementarhan viljelmillä tehdään edelläkävijätyötä puutarhakasvien luomusiementuotannon saralla. Siementarha on perustettu 2018. Se tuottaa puutarhakasvien siemeniä ja korkealaatuista ruokaa sekä edistää ekologisesti kestävää alkutuotantoa. Puutarhakasvien luomusiementuotannossa kaikki siemenet tuotetaan Livonsaarella ja kaikista lajikkeista tehdään omaa ylläpitoviljelyä: kaikki lajikkeet siis menestyvät ja tuottavat satoa Suomen ilmastossa avomaalla, tai kausikasvihuoneessa.

Erilaisten yhteisöviljelmien sekä kotipuutarhoiden antimet ovat taanneet herkut puutarhasavottalaisten ruokapöytiin koko talveksi -viimevuotisten loppuessa saadaankin jo uutta satoa!

Nykyaikainen maatalous ja ruoantuotanto on energiassa mitattuna hyvin tehotonta. Maatalous on tullut yhä riippuvaisemmaksi ulkopuolisesta energiasta ja väkirehusta. Ruoan prosessointi ja jakelu vievät kolme kertaa enemmän energiaa kuin ruoan tuottaminen. Tehotuotannossa oleva maatila käyttää yhä enemmän energiaa. Tarvitaan 7 energiayksikköä fossiilienergiaa tuottamaan 1 energiayksikkö ruokaa. Monista viljelykasveista saadaan vähemmän energiaa kuin mitä kuluu niiden kasvattamiseen.” Pekka Borg, pitkän linjan ympäristöasiantuntija ja tietokirjailija

Koska tuki- ja verojärjestelmät eivät tällä hetkellä tue kestävyyttä palkitsemalla ympäristön ja ilmaston tilaa parantavista toimista ja rokottamalla haitallisista, meidän on otettava tällainen vastuu itse ja hankittava tieto, taito ja keinot ongelmien ratkaisemiseksi.

Viljelijöinä voimme opetella ja käyttää tehokkaita tekniikoita: luonnonmukaista viljelykiertoa valikoiduin satokasvein, peltometsäviljelyä ja metsäpuutarhurointia, viherlannoitusta, juuristokastelua (suoraan kasvien juurille ohjattava tippakastelu lisää satotasoja ja ennen kaikkea vähentää veden tarvetta merkittävästi).

Kuluttajina voimme suosia paikallisia ja kestäviä rakenteita, kuten maatilojen suoramyyntiä, ruokapiirejä ja kumppanuusmaataloutta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *