Siemenviljelyn kevättöitä: juurekset

Useimmat juurekset ovat kaksivuotisia kasveja. Ensimmäisenä vuotenaan ne kasvattavat kookkaan juuren, joka sitten yleensä nostetaan ylös ja syödään. Jos juuri kuitenkin jätetään maahan, se antaa kasville voimat kasvattaa seuraavana kesänä kukkavarren ja muodostaa siemenet, joiden avulla elämä jatkuu.

Siementarha harjoittaa omien juurikasvikantojen ylläpito- ja siemenviljelyä. Viljelyssä on mm. porkkanaa, punajuurta, palsternakkaa, retikkaa, piparjuurta. Siementuotantoa ajatellen on parasta kerätä juurekset maasta ensimmäisen vuoden syksyllä talteen hyvään talvisäilöön, ja samalla katsastaa ne läpi, valikoiden parhaat seuraavan vuoden siemenkasveiksi.

Siementarhuri oli syksyllä hajauttanut juurekset eri säilytyspaikkoihin, osan maakellariin ja osan aumaan. Auma, tasapohjainen kuoppa, kaivettiin pellon laitaan. Pohjan kaato ja salaojitus tehtiin johtamaan vesi aumasta ojaan. Auman pohjalle levitettiin jyrsijäverkko, sitten hiekkaan peitellyt juurekset laatikoissaan, ja laatikoiden päälle vesivaneria sekä verkkoa siten, että verkko lopulta ympäröi laatikot tiiviisti joka puolelta. Päälle 30 cm maata ja paksulti heinää.

Huhtikuun alkupuolella, kun maa oli selvästi alkanut lämmetä, avattiin auma. Suojapeitteet lapioitiin sivuun. Alta paljastui ensin vesimyyrien oma auma, sekalainen varasto juureksia, sitten pieniltä ja karvaisilta varastonkäyttäjiltä suojaava panssarirakennelma. Verkko pois, vanerit sivuun… juurekset olivat jo alkaneet kasvattaa naatteja! Syvällä maan pimeyksissäkin ne tietävät varmaksi missä suunnassa maan pinta häämöttää. Itse juuret olivat säilyneet hyvin -salaojitus oli toiminut ilmeisen tehokkaasti, sillä talvi oli leuto ja vettä satoi valtavasti. Maan lämpötila auman pohjalla oli avaamishetkellä 6,5 celsiusastetta.

Yhdistimme kellarin ja auman antimet -juureksia oli kaikkiaan reilusti enemmän kuin tämänvuotisen ylläpito- ja siemenviljelyn tarpeisiin. Säilöntä oli siis onnistunutta. Seuraavaksi oli valittava kaikkien lajien ja lajikkeiden parhaat istutettaviksi. Järjestettiin ensin välierät, joihin valittiin kokelaat kokonaisuutta arvioiden. Kriteereinä olivat mm. vihanneksen muoto, pinnan sileys, naatin kasvukohdan muodostuminen, sekä tärkeimpänä sivujuurien puute ja juuren mallikelpoisuus muutoinkin.

eväsvyö

Pelkkää siementuotantoa varten riittäisi aivan pienikin määrä uudelleenistutettavia juureksia, sillä yksikin porkkana tai punajuuri tuottaa valtavasti siemeniä. Ylläpitoviljelyn vuoksi on kuitenkin tärkeää, että kannoissa säilyy riittävän monipuolinen perimäaines. Siispä siemenkasveja valittiin finaaliinkin reilusti.

Maa oli valmisteltu istutusta varten ja kylvörivit merkattu. Istutimme juurekset sopivin välein yhteistyömenetelmällä, jossa toinen teki jäykkään savimaahan väylää lapiolla, toinen sujautti juuren koloonsa. Sitten vain naattia puskemaan pintaan sieltä!

Kasvupaikan valinnassa ja valmistelussa oli jo etukäteen mietitty syksyn olosuhteita. Syksyllä siementen ollessa valmistumisen kynnyksellä muuttuu sää usein sateiseksi, eikä jatkuva kastuminen ja kuivuminen ole kypsyvälle siemenelle ihanteellinen tilanne. Tällöin on hyvä, jos siemenpenkkien ylle voidaan asentaa läpinäkyvä sadesuoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *