Mitä tapahtui 2020?

Epidemiatilanteen vuoksi Kyläkursseja ei edellisten kesien tapaan järjestetty. Yhdistyksen aktiivit työskentelivät talkoovoimin kyläkurssipaikan luomiseksi ja erilaisten viljelyprojektien parissa, tulevaa ideoiden ja kokemuksista oppien.

Kriisitilat paljastavat heikkoja kohtiamme niin pienessä kuin suuressakin mittakaavassa, ja näyttävät meille mikä on todella tärkeää. Pandemiakriisi on vain yksi esimerkki yllättävästä uhasta, joka voi vaikeuttaa tai jopa estää perustarpeidemme toteutumisen. Raskaaseen tuontikemikaalien ja fossiilipolttoaineiden käyttöön perustuva nykyaikainen ruoantuotanto sekä monin tavoin hauraat ja haavoittuvat elintarvikkeiden tuotanto-, kuljetus- ja jakeluketjut eivät kykene turvaamaan perustarpeitamme.

Tuki- ja verojärjestelmät eivät tällä hetkellä tue kestävyyttä, joten meidän on viivyttelemättä otettava vastuu itsestämme ja elinympäristöstämme.

Puutarhaviljely

Toimimme yhteisöllisen puutarhaviljelyn parissa, yhteistyössä paikallisten tahojen kanssa.

Siementuotannon vaiheita ja monipuolisten viljelykasvien hoitoa opiskeltiin siementarhuri Tuukka Häkkisen kanssa.

Huhtikuussa opittiin juuresten siementuotannosta:

http://kylakurssit.fi/?p=523

Livonsaaren Osuuspuutarha joutui uuteen tilanteeseen sekä puutarhurin että kansainvälisten vapaaehtoisten puuttuessa tänä kautena. Saariston Savotan jäsenet osallistuivat Osuuspuutarhan viljelyyn, joka tapahtui viime vuonna viljelijäkollektiivin voimin. Pellolla ja kasvihuoneessa päästiin hoitamaan luomuvihannesten ja -yrttien kasvukausi kylvöstä sadonkorjuuseen.

Hedelmätarha

Omena- ja päärynäpuut Saariston Savotan omaan hedelmätarhaan on vartettu ja ruukutettu. Kesän ajan taimia hoidettiin ruukuissa, nyt ne talvehtivat suojattuina.

Lisäksi mm. istutettiin pieni humalatarha tulevaisuuden kotioluttarpeisiin, ahkeroitiin polttopuiden, rakennus- ja huoltotöiden parissa, valmistettiin paljon hapansäilykkeitä ja pohdittiin, kuinka pystymme parhaiten edistämään kestäviä arvoja ja välttämättömiä taitoja muuttuvien olosuhteiden maailmassamme.