Kumppanuusmaatalous

Kumppanuusmaataloudet ovat ruoantuotannon vakaampia, ilman välikäsiä toimivia rakenteita. Yhteisöviljelyperiaatteella toimivissa osuuskunnissa (CSA) yhteisön muodostavat viljelijät ja kuluttajat. Viljelmien monipuolinen tuotanto on osuuskuntien jäsenille ruokaturvan perusta, tämä motivoi sitoutumaan toimintaan. Kuluttajat sitoutuvat etukäteen ostamaan viljeltävän sadon, jolloin tuotannon riskit ja hyödyt jaetaan, ja viljelijät saavat varmuutta ja vakautta tuotantoon ja sen kehittämiseen. Kuluttajilla on yleensä myös mahdollisuus osallistua viljelyyn ja saada kosketus ruoan alkuperään talkootapahtumissa tai muutoin. Kumppanuusmaatalousmallissa satoa ei siis myydä tukulle ja sieltä eteenpäin kauppaan, vaan osuuskunta tuottaa ruokaa suoraan pellolta kuluttajille. Järjestelmä suojaa sekä viljelijöiden taloutta että kuluttajien ruoan saatavuutta.

Livonsaarella on toiminut vuodesta 2012 Livonsaaren Osuuspuutarha, joka tuottaa ja toimittaa jäsenilleen luonnonmukaisesti tuotettuja kasviksia. Osuuspuutarha viljelee kasviksia yhteisökylän pelloilla ja kasvihuoneessa. Puutarhalla on työskennellyt kokoaikaisesti palkattu puutarhuri (joinain vuosina kaksikin), sekä osa-aikaisia työntekijöitä kansainvälisten vapaaehtoisohjelmien kautta. Lisäksi osuuskunnan jäsenet ovat osallistuneet viljelytöihin vaihtelevilla talkootuntimäärillä.

Lue ytimekäs selostus kumppanuusmaataloudesta, sen historiasta ja eri muodoista: https://juurikasjkl.wordpress.com/mita-on-kumppanuusviljely/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *