Saariston Savotta ry järjestää kesällä 2019 uuden hankkeen puitteissa työpajoja ja tapahtumia Livonsaaren yhteisökylässä Naantalissa. Mökki + Puutarha = Totta? on Saariston Savotan toteuttama uusi Leader -kehityshanke, jota tukee Varsin Hyvä ry. Hankkeessa järjestetään kesän ja alkusyksyn 2019 aikana 20 työpaja- ja tapahtumapäivää. Työpajat jakaantuvat neljään teemaan:
1. Minitalo ja ekorakentaminen
2. Luonnonmukainen puutarha
3. Sadon käyttö ja säilöntä
4. Unelmana siirtolapuutarha maaseudulla

Hankkeen ytimessä on halu oppia yhdessä perinteisiä omavaraisen pientilallisen taitoja ja muodostaa aiheesta kiinnostuneista työpajalaisista osaajien yhteisö, joka voi halutessaan viedä eteenpäin unelmaa “siirtolapuutarhasta maaseudulla”

Kolmen ensimmäisen aihealueen työpajat ovat hyvin käytännönläheisiä:

1. Minitalon/pienen mökin rakentaminen toteutetaan käsityökaluja käyttäen. Osallistujat pääsevät osallistumaan minitalon suunnitteluun, oppimaan työkalujen käyttöä, perinteisiä ja terveitä rakennustyötapoja.

Työpajapäivät:
25.5. Minitalon 1. rakennustyöpaja
16.6. Minitalon 2. rakennustyöpaja
14.7. Minitalon 3. rakennustyöpaja
11.8. Minitalon 4. rakennustyöpaja
7.9. Minitalon 5. rakennustyöpaja

2. Luomupuutarha-työpajoissa perustetaan ja viljellään luomukasvimaata. Työpajoihin sisältyy puutarhasuunnittelua, kylvöjen oikean ajoituksen oppiminen, esikasvatusten niksit, luonnonmukainen maanhoito, sadonkorjuun ajoittaminen ja paljon käytännön vinkkejä tekemisen lomassa.

Työpajapäivät:
19.5. Luomupuutarhan perustaminen ja hoito 1
8.6. Luomupuutarhan perustaminen ja hoito 2
13.7. Luomupuutarhan perustaminen ja hoito 3
24.8. Luomupuutarhan perustaminen ja hoito 4
14.9. Luomupuutarhan perustaminen ja hoito 5
21.9. Luomupuutarhan perustaminen ja hoito 6

3. Säilöntä ja puutarhan sekä villin luonnon tarjoaman sadon käyttäminen on keskeinen osa hanketta. Työpajoissa opitaan erityisesti maitohapposäilönnän menetelmiä ja valmistetaan herkullisia hapansäilykkeitä sadosta. Katovuosiin varaudutaan oppimalla myös pettuleivän ja muiden hätämuonien valmistamista.

Työpajapäivät:
30.6. Pettuleipä ja luonnonmuona
27.7. Sadon kokkailu ja säilöntä 1
25.8. Sadon kokkailu ja säilöntä 2
15.9. Sadon kokkailu ja säilöntä 3

Hankkeen taustalla on tahto elvyttää yhteisvaraista, naapureihin tukeutuvaa kestävää elämäntapaa maaseudulla. Hankkeen neljäs osa-alue keskittyykin parhaisiin yhteisökäytäntöihin. Osallistujat pääsevät tutustumaan toisiinsa ja käytännön maaseutu-yhteisöllisyyteen iloineen ja kipupisteineen Livonsaaren yhteisökylässä. Unelmointi ja koko hanke huipentuu tulevaisuus-seminaariin.

Tapahtumapäivät:
15.6. Tutustumispäivä yhteisökylään
29.6. Minitalot yhteisökylässä
28.7. Retkipäivä Kupittaan siirtolapuutarhaan
8.9. Ihmiset ja yhteistoiminta
22.9. Tulevaisuus-seminaari

Jokainen hankkeen työpajapäivä ja tapahtumat ovat elämyksellisiä ja voimaannuttavia irtiottoja arjesta. Tapaat Livonsaaressa kiinnostavia tyyppejä, kuulet kahvipöytäkeskusteluissa ihmejuttuja ja tietty opit paljon uusia taitoja.

Livonsaareen on suora bussiyhteys Turusta, tosin lauantaisin bussit eivät kulje vaan osallistujat turvautuvat kimppakyyteihin. Voit ilmoittautua yhteen tai vaikka kaikkiin työpajoihin ja tapahtumiin kerralla. Päivän hinta 15€ on ruokamaksu, joka sisältää aina vähintään lounaan ja kahvit.Ilmoittaudu klikkaamalla tästä

Työpajojen ja taahtumien vetäjinä toimivat mm. siementarhuri Tuukka Häkkinen, Puutarha-agronomi Ville Korpelainen, Yhteisökylän voimanainen Heidi Tolvanen, Itä-Euroopan hapatusguru Albert Lalabekov, restaurointi-kisälli Pasi Nurmi sekä eräopas, ympäristötaiteilija Joel Rosenberg. Tulevaisuus-seminaarin ohjaa ekoyhteisöliikkeen pioneeri Kai Vaara.

Tavataan Livonsaaren kesässä!
* Saariston Savotta ry on yleishyödyllinen yhdistys, joka edistää toimintaa ja työllistymistä saaristossa. Yhdistyksen kotipaikkana on Naantalin Livonsaari https://saaristonsavotta.fi/

* Livonsaaren yhteisökylä on Suomen merkittävin maaseudun uudelleenasuttamisen ja yhdessäluodun kestävän elämäntavan kokeilualue. Yhteisökylä on ekorakentamisen, paikallistalouden ja yhteisöllisen päätöksenteon edelläkävijäyhteisö, jossa on raadettu ja rakastettu jo vuodesta 2005 https://yhteisokyla.net/

* Kyläkurssit oli Saariston Savotan vetämä kesän 2018 koulutushanke, jonka kotisivua ja Facebook-sivua myös kesän 2019 uusi hanke käyttää https://kylakurssit.fi , https://www.facebook.com/Kyl%C3%A4kurssit-256218444891347/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *