Mitä tapahtuu 2021? Kurssitoiminta saa tukikohdan!

Tähän saakka Kyläkurssitapahtumat on järjestetty vaihtelevissa vuokratiloissa. Nyt kuitenkin kurssitoiminta saa materiaaliset puitteet, joiden turvin se voi kasvaa kertaluontoisista tapahtumista vakiintuneeksi ja säännölliseksi koulutustoiminnaksi. Yhdistys on vuokrannut pitkäaikaiseksi tukikohdakseen 0,7 ha maata sekä Alitalo-nimisen rakennuksen Livonsaaren yhteisökylältä. Näihin olosuhteisiin rakentuvat kurssitoiminnankin tarvitsemat tilat.

Alitalo on yhteisökylän entinen, nyt heikkokuntoinen päärakennus. Rakennuksessa tehdään parhaillaan huolto- ja ylläpitotöitä, sekä rakennetaan monipuolisia harrastus- ja vapaa-ajan tiloja. Saman katon alla toimii jo tällä hetkellä tai hyvin pian mm. pyöräpaja, bändikämppä, elektroniikka/sähköverstas, tekstiilikäsityötilat sähkö- ja polkukäyttöisillä ompelukoneilla sekä saumurilla varustettuna.

Taloa ympäröivälle maa-alueelle rakennetaan omena- ja päärynätarhaa, yhteisöllistä puutarha-aluetta sekä kompostikäymälöitä, ulkokeittiötä ja hirsisaunaa.

Alitalo tullaan korjaamaan pitkän vuokrasopimuksen kuluessa erilaisten projektien, hankkeiden ja talkootöiden muodossa. Taloa kunnostetaan pienin askelin resurssien puitteissa ja siten, että osa rakennuksesta voidaan säilyttää käytössä remonttien aikanakin.

Epidemiarajoitusten vuoksi olemme nyt keskittyneet pienimuotoiseen ja omatoimiseen toimintaan.

Myöhemmin tänä vuonna on kuitenkin luvassa joitakin Kyläkursseja, järjestelyt toteutamme vallitsevien rajoitusten mukaisesti. Aiheena on ainakin luomusiementuotanto: kasvukauden aikana järjestetään muutama toisiinsa kytkeytyvää kurssitapahtuma, joiden kautta aukenevat siemenviljelyn ja puutarhakasvikantojen omavaraisen ylläpidon perusteet.

Ulkona tapahtuvien rakennusprojektien parissa järjestetään myös talkoita, joissa pääsee oppimaan yhdessä rakentamista ja puutarhatöitä.

Toivomme, että Alitalosta kehkeytyy Livonsaaren oma Aliopisto: omavaraistaitojen ja kestävän elämän keskus, ruohonjuuritasolla operoiva ihmisten ja taitojen yhdistäjä. Tähän pääsemiseksi tarvitsemme mukaan lisää innokkaita ja ahkeria tekijöitä, jotka haluavat tehdä yhteisestä maailmastamme paremman.